NASZA HISTORIA

Blisko dziewięć dekad nieprzerwanej tradycji i codziennej pracy nad najwspanialszym smakiem. Nad smakiem dzieciństwa każdego z nas. Nad istotą tego, czym jest nasz dom. Prawdziwym, świeżym chlebem. Historia Piekarni Toruńskiej to dzieje rodziny, której losy na dobre splotły się z tradycyjnym rzemiosłem, które po dziesięcioleciach doskonalenia przepisów, stało się prawdziwą sztuką.

Kiedy w 1932 roku Franciszek Pokojski zakończył pobieranie nauk i rozpoczął pracę w zawodzie piekarza i cukiernika, nie spodziewał się że jego wybór ukształtuje kolejne pokolenia rodziny. Swoją pracę wykonywał nieprzerwanie, również w okrutnych czasach wojennych, wypiekając pieczywo w piekarniach polowych. Kiedy uciekł z transportu jeńców do Katynia, osiadł w powiślańskim Suszu, w którym po zakończeniu wojny otworzył piekarnię. W 1956 roku przeniósł się wraz z rodziną i całym zakładem do Torunia, w którym szybko zyskał sławę znakomitego rzemieślnika.

Rodzinna piekarnia rozwinęła się pod skrzydłami kolejnego Franciszka Pokojskiego, który w latach 80-tych XX wieku przeniósł zakład na osiedle Rubinkowo. Stopniowo rozszerzała swój asortyment o ciasta, lody, torty i – oczywiście – najznakomitszy toruński przysmak: pierniki.

Dziś, trzeci już w dziejach rodziny Franciszek Pokojski, wraz ze swoimi najbliższymi, zapraszają do świata unikatowych smaków, tradycyjnych receptur oraz sprawdzonych, wyłącznie naturalnych surowców. W sercu Torunia, pomiędzy Rynkiem Nowomiejskim a majestatycznym kościołem pw. św. Katarzyny znajdą Państwo miejsce, w którego wypiekach można się zatracić.

Witajcie w Piekarni Toruńskiej.